Maktabgacha taʼlim tashkilotlarida inklyuziv taʼlimni samarali tashkil etishning psixologik-pedagogik shart-sharoitlari (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda maktabgacha taʼlim tashkilotlarida inklyuziv taʼlimni tashkil etishningpedagogik-psixologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Xususan, rivojlanishida jismoniy yoki psixik nuqsonlari, shu jumladannutqiy kamchiliklari boʻlgan bolalarni taʼlim jarayoniga jalb etishda defektolog faoliyatining oʻrni, korreksion-pedagogikyordamning mazmuni, erta diagnostika, individual yondashuv, ijtimoiy moslashuv va multidissiplinar hamkorlikning ahamiyatiyoritilgan. Shuningdek, amaldagi meʼyoriy-huquqiy hujjatlar asosida inklyuziv taʼlim muhitini shakllantirishning tashkiliy-pedagogik mexanizmlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari maktabgacha taʼlim tashkilotlarida inklyuziv amaliyotnitakomillashtirishda pedagog, defektolog, psixolog va ota-onalar oʻrtasidagi hamkorlik hal qiluvchi omil ekanini koʻrsatadi.Defektolog faoliyati bolaning individual rivojlanish ehtiyojlarini aniqlash, korreksiyalash hamda ijtimoiylashtirishgaqaratilgan kompleks jarayon sifatida talqin etiladi